PEARLTREES? QUÈ ES AIXÒ?

Pearltrees és una innovadora ferramenta de curació visual i de col·laboració que permet als usuaris recopilar, organitzar i compartir qualsevol URL que es troben en línia; en altres paraules, ens ofereix un servei similar al dels marcadors socials. D’altra banda, quines són les utilitats reals d’aquesta plataforma i en què consisteix exactament?

Abans d’endinsar-nos en explicacions sobre el seu funcionament, cal regressar al moment en què va veure la llum del sol per primera vegada. El projecte va nàixer de les mans de  Patrice Lamothe, Alain Cohen, Nicolas Cynober i Samuel Tissier en 2007, els quals pretenien portar més enllà la possibilitat d’esquematitzar informació i compartir-la,  amb la diferència que tots pogueren col·laborar i ajudar-se entre ells. Amb una interfície única i la possibilitat de confeccionar i estructurar arbres de perles sobre una temàtica concreta, hi ha atret centenars de professors i alumnes que busquen una nova manera d’aprendre divertida i didàctica.

Amb aquesta iniciativa, pretén ser una de les primeres companyies a oferir un gràfic d’interés exposat. A més a més, els usuaris de Pearltrees poden sincronitzar els seus perfils de les conegudes xarxes socials de Twitter i Facebook amb l’objectiu de donar-les a conéixer i afavorir el seu creixement, ja que aquesta funcionalitat dóna suport a la recollida i addició (gràcies a l’opció d’Equips Pearltrees, que ens permet col·laborar conjuntament amb altres persones) de noves perles cada vegada que un enllaç es comparteix.

Per a començar a crear els nostres arbres de perles, és necessari que ens registrem amb les dades que ens demanen (nom d’usuari, e-mail i contrasenya) o amb els nostres perfils de Google, Facebook i/o Twitter. A continuació, accedirem a l’escriptori de Pearltrees i ens eixirà (així, per defecte) una perla, que serà la primera del nostre arbre i a partir de la qual partiran totes les següents (d’ací el nom de l’aplicació: arbres de perles). En fer clic sobre ella, s’obrirà una finestra amb instruccions, la qual cosa ens serà de molta ajuda si és la nostra primera vegada en aquest programa. Des d’aquest menú podrem afegir perles i indicacions per editar la configuració d’aquesta perla central: profile (perfil), messages (missatges), comments (comentaris), picks (seleccions) i editing tools (eines d’edició). Encara més: des d’ací i gràcies a uns botons podrem compartir l’arbre a través de Twitter, Facebook, correu electrònic, recomanar-lo, enllaçar-lo… En definitiva, un muntó d’opcions!

Des de la perla central podem confeccionar el nostre arbre creant totes les perles que vulguem, que a més a més poden convertir-se en rames si els afegim noves perles. Tot i que pot paréixer un poc complicat, en realitat és molt fàcil, doncs existeix la possibilitat de traslladar les perles senzillament d’un lloc a un altre fent clic sobre elles i menejant-les. Si volem crear una perla, només cal fer clic en la icona “+ Pearl” situada en la part inferior de l’escriptori. Si el que volem és afegir un nou arbre al principal, fem clic en “+ Pearltree”.

En definitiva, no us pareix una ferramenta molt útil a l’hora d’estudiar? Doncs, a què espereu per a provar-la? Ah, ho oblidava! Ací us deixe un vídeo tutorial perquè els més despistats pugueu posar-vos mans l’obra com més aviat millor!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*