EL SISTEMA EDUCATIU JAPONÉS

El model educatiu del Japó es caracteritza per la seua eficiència i està estretament relacionat amb les característiques culturals i socials del país asiàtic, que mescla el treball en equip i la meritocràcia. A més d’aconseguir molt bons resultats en proves internacionals com TIMSS o PISA, els experts destaquen la disciplina i la formació d’alta qualitat que aconsegueixen els seus estudiants. En aquesta entrada t’explicarem com funciona l’educació al Japó i quines característiques es troben darrere del seu èxit!

Una de les seues particularitats és que hi ha assignatures i també formació en valors. A més de les assignatures bàsiques que s’estudien en cada nivell educatiu, els alumnes compten amb matèries com a economia domèstica, en la que aprenen a cuinar o a cosir, arts tradicionals japoneses, com la cal·ligrafia (shodo) o la poesia (haiku), i cursos d’educació moral. Es considera essencial que els alumnes desenvolupen una conducta cooperativa, disciplina de grup i respecte a les normes.

L’esforç és essencial i la competitivitat és alta. La societat japonesa considera que l’èxit no depén de les habilitats o la intel·ligència, sinó que s’aconsegueix amb esforç. Açò s’aplica també a l’àmbit escolar i els estudiants treballen ja des de xiquets en aquest sistema de meritocràcia, amb dos objectius: aconseguir bons resultats per a tindre millors oportunitats de formació i ocupació en el futur, i guanyar l’aprovació del grup i de la seua pròpia família. La competitivitat és alta, especialment en els exàmens que permeten accedir a les millors escoles de secundària superior i a les universitats més prestigioses.

A més d’assistir a les classes, els alumnes han de col·laborar en diverses tasques com netejar el centre o servir els menjars, que es prenen en la mateixa classe. Per a això els estudiants es divideixen en grups i treballen junts. El col·legi també organitza multitud d’activitats complementàries, com a tornejos esportius, excursions o eixides culturals, i clubs d’activitats extraescolars molt variades: esport, música, art, ciència, etc. Es considera que aquest tipus d’activitats contribueixen a desenrotllar la capacitat de resoldre problemes, treballar en equip i col·laborar per un fi comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*