COM ACABAR AMB EL BULLYING?

Actualment, s’estima que el bullying és una de les principals causes de suïcidi entre els adolescents, on la xifra d’afectats s’ha vist augmentada degut, entre altres factors, a l’auge de noves tecnologies que obren infinites possibilitats a l’assetjament (ciberbullying). Tanmateix, què implica que una persona estiga patint-lo i com podem evitar-lo?

El bullying es defineix com el maltracte físic i/o psicològic que rep un alumne per part dels seus companys, el qual és reiterat i inclou burles, amenaces, aïllament social i sol mantenir-se a causa de la passivitat o ignorància de les persones que són partícips del mateix sense intervenir directament. La víctima tendeix a desenvolupar por i rebuig, la seua qualitat es veu reduïda notablement i la seua autoestima comença a decaure en picat.

No obstant això, qui són els responsables que coses d’aquest tipus succeïsquen? Els pares, els alumnes que no prenen cartes en l’assumpte per por a represàlies, els professors, només aquells que exerceixen la violència?  Tots quatre són responsables: és obligació dels pares fomentar els valors ètics i posar límits a la conducta dels fills i filles  sempre que siga necessari; del personal docent crear un ambient sa basat en el respecte, la seguretat i la confiança dins les aules, on els pilars de la convivència siguen el treball en equip i la cooperació; dels alumnes que siguen coneixedors d’algun cas de maltractament contactar immediatament amb el professorat i rebutjar públicament les actituds de les persones que comprenen aquest tipus de comportament violent; i dels assetjadors comprendre que les conductes agressives no condueixen més que a la destrucció d’un mateix. Per tant, tothom ha d’intentar donar suport a aquells  individus que sofren en la seua pell el rebuig de la societat, perquè cal tractar els altres com t’agradaria que et tractassen a tu.

Afortunadament, gràcies a aquestes i altres actuacions, com la promoció de mesures i la implicació social, on s’inclouen la creació i la fomentació de campanyes en contra del menyspreu a les aules, com la recent iniciativa “Es busquen valents”, estan augmentant els casos on el rebutjat és l’assetjador i no la víctima. En ella, liderada per El Langui i a ritme de rap, s’anima als alumnes a lluitar contra l’assetjament escolar. Segons el cantant, que va confessar en una entrevista haver-hi sofrit aquest tipus de maltractament durant la seua infància, “Ser valent no és ser un bocamoll; ser valent és posicionar-se amb l’humiliat”.

Una altra proposta per combatre’l és una aplicació que va ser llançada fa uns mesos, anomenada Dinantia, la qual possibilita als usuaris poder denunciar als agressors de forma encriptada i anònima. El programa permet també incorporar alguns arxius adjunts amb caràcter probatori o il·lustratiu, que és el cas dels vídeos o fotografies vexatoris que circulen sovint en entorns escolars.

És més, fa un parell de mesos s’habilità un nou telèfon contra l’assetjament escolar, el 900 018 018, el qual ha sigut posat en funcionament i que  està disponible les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Les trucades a aquest servei són anònimes, gratuïtes i  seran ateses per psicòlegs i treballadors socials. Aquests proporcionen una atenció específica per als alumnes amb discapacitat auditiva o de la parla, que són en moltes ocasions les víctimes més accessibles, així com una atenció en llenguatge de signes mitjançant Skype.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*